Welke verschillende elektrische haarden zijn er?
Elektrische haarden worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Ze zijn namelijk niet alleen ontzettend sfeervol, maar ze zijn ook nog eens veel praktischer dan bijvoorbeeld de ouderwetse
gashaard. Daarnaast zijn elektrische haarden veel beter voor het milieu omdat ze geen vervuilende stoffen uitstoten. Al met al is het dus niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische haard in huis.
Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar elektrische haarden, maar weet je nog niet goed welke haard het beste bij jou en jouw interieur past? Lees dan vooral verder! In dit artikel hebben wij
namelijk vier verschillende elektrische haarden voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
De klassieke wandhaard
Deze elektrische haard is niet alleen de eerste elektrische haard, maar misschien ook wel de populairste versie. De klassieke wandhaard is namelijk precies wat de naam zou doen vermoeden: de klassieke elektrische haard die we allemaal kennen van televisie en interieurwinkels. Deze haard wordt rechtstreeks aan de muur gemonteerd en je zou hem daarom kunnen vergelijken met een
televisiescherm.
Door zijn strakke en moderne uitstraling past de klassieke wandhaard in vrijwel alle interieurs. Daarnaast kun je zelf kiezen voor een donkere of lichte omlijning, waardoor je de elektrische haard ook nog gemakkelijk kun aanpassen naar jouw interieurstijl.
De klassieke wandhaard wordt ook vaak geïnstalleerd in kleine appartementen, ze worden namelijk aan de muur gemonteerd waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen.
Zoals gezegd worden klassieke wandhaarden, net als televisies, aan de muur gemonteerd. Beugels voor het ophangen van deze haarden zijn altijd bij de aankoop van een haard inbegrepen. Hetzelfde geldt voor schroeven en andere benodigdheden. Door de handleiding goed te lezen en de stappen goed te volgen, zul je de klassieke wandhaard snel en zonder problemen kunnen installeren. Let wel op, want de haard kan zwaar zijn waardoor je toch twee paar handen nodig hebt.
De haard is overigens niet alleen gemakkelijk te monteren, maar ook eenvoudig weer te verwijderen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen.
De inbouwhaard
Bij de inbouwhaard wordt een frame in de muur gebouwd. Dit betekent dat je helemaal geen ruimte op hoeft te offeren voor deze haard, maar dat je wel een gat in de muur moet maken. Deze ingebouwde haarden zijn prachtig in moderne interieurs, en passen zeer goed bij stoere materialen zoals metaal en beton. Door hun strakke en luxe uitstraling zijn ze namelijk zeer sfeervol, en toch stoer en modern.
Inbouwhaarden worden overigens niet alleen gebruikt voor woonkamers, je ziet ze ook regelmatig in slaapkamers en keukens.
Het installeren van een inbouwhaard is een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld de wandhaard. Dit komt omdat er een gat in de muur moet worden gemaakt. Gelukkig hoef je geen rekening te houden met een schoorsteen of andere ventilatie.
Let op! Als je een gat in de muur maakt, kan je de inbouwhaard niet meer verplaatsen. Denk daarom van tevoren goed na over de plek waar je de elektrische haard wilt installeren. Weet je niet goed hoe je zo’n gat in de muur moet maken? Dan is het verstandig om professionele hulp te vragen.
De vrijstaande elektrische haard
Dit is een kleiner model dat je gemakkelijk zelf kunt verplaatsen. Houd je ervan om je interieur regelmatig te veranderen? Dan is het slim om te kiezen voor deze vrijstaande elektrische haard. In tegenstelling tot de andere haarden hoef je namelijk geen definitieve plek te kiezen, je kunt de haard zonder problemen zelf verplaatsen.
Deze vrijstaande haard kun je dus vergelijken met andere zelfstandige meubels zoals een bank of salontafel. Door het compacte formaat zijn deze elektrische haarden zeer geschikt in kleine
woningen en appartementen. En vergis je niet, want ondanks zijn kleine formaat geeft deze elektrische haard wel degelijk veel gezelligheid en sfeer.
De vrijstaande elektrische haard is zeer gemakkelijk zelf te installeren en te monteren. Je kunt de haard op iedere plek in huis neerzetten. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact. Door de handleiding goed door te lezen, en de stappen netjes op te volgen, is deze haard binnen enkele minuten klaar voor gebruik.
De klassieke mantel
Wil je een elektrische haard die lijkt op de ouderwetse Engelse haarden? Dan kies je voor de klassieke mantel zoals de Beethoven Antique. De elektrische varianten zijn namelijk net zo groot en majestueus als de originele gashaarden, met slechts één groot verschil: In plaats van een open vuur heb je bij een elektrische mantel een vlameffect. Dit betekent dat er geen daadwerkelijke vlammen in je haard zitten, in plaats daarvan wordt het vlam-effect gecreëerd door ledlampen.
Maak je geen zorgen, want met de neppe haardblokvlammen kunnen de lichten de effecten van een haardvuur perfect nabootsen. Een elektrische mantel is net zo sfeervol als de gashaard maar veel minder problematisch voor het milieu. Daarnaast hoef je bij een elektrische mantel niet zelf je houtblokken te kopen.
De klassieke mantel is minder geschikt in kleine en moderne interieurs. In plaats daarvan vind je deze haarden het meest terug in oudere woningen, villa’s en landelijke interieurs.
Klassieke haarden vereisen wel wat kennis en behendigheid. Bij de aankoop krijg je een uitgebreide handleiding die je goed moet doorlezen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is het slim om een installateur te laten komen. Je moet namelijk rekening houden met de elektriciteit en de muren.
Daarnaast is een klassieke mantel ook veel zwaarder dan veel van de andere elektrische haarden. Je zult dus minimaal twee mensen nodig hebben om de installatie te voltooien. Denk er daarom goed over na waar je de haard wil plaatsen, want het verplaatsen van een mantel is zeer intensief en tijdrovend.